An earthy palette and refined sensibility inform the renovation of this urban Sydney townhouse.

In a contemporary interpretation of fundamental farmhouse aesthetics, reclaimed Italian terracotta and limewashed American oak in clever application establish a warm, tactile foundation for dovetail joinery, hand turned hardware, textured window treatments and architectural lighting.

Urban Farmhouse

The client brief to review spatial planning for a young family of four and create character in an otherwise standard envelope is addressed with intuitive design details and an open, informal layout. Reconfigured ceiling heights and removal of basic cornice, skirting and architraves facilitates an integral experience of light and space within a compact footprint.

 

An arrival is crafted from the compact entry hall with staggered terracotta tiles and pattern matched oak flooring laid over existing tiles, contemporary wall moulding and an oak clad dropped ceiling.

 

A six meter steel beam replaces a central structural column to create seamless flow from entry to courtyard and newly vaulted ceilings to delineate living, dining and cooking. The kitchen is relocated and extended to incorporate library, cellar and integrated SMEG appliances including convection and steam ovens, generous storage and a three metre Superwhite Dolomite marble island cum casual dining bench.

The existing staircase is revived with steel rods and a waxed oak hand rail. A new powder room carved out beneath, complete with tiled and mirrored arched wall niche and Norm Architects steel framed washstand, adjoins the oak clad study nook, coat and shoe drawers.

The laundry is flipped onto the adjoining garage wall with tool, garden and office storage and an additional sink, fridge and freezer for entertaining. An ethanol fireplace with slide-away TV cavity encases the new living room vertical support beam and features a Mike Chavez mixed media artwork flanked by banquet seating with easy toy storage access.

Fundamental to the new design is a clear connection to the large rear courtyard and common garden beyond. Our landscape design includes rendered blockwork perimeter storage seating, irrigated garden beds, Tribu Contour armchairs and a comprehensive lighting plan. A simple planting palette of Manchurian pear trees, jasmine, ivy and wisteria delivers an inviting greenscape and extended outdoor dining and living rooms.

 

Two bathroom renovations on the first floor pair consistent materials with clever configurations including 100mm blockwork partition and storage walls, Articolo feature lights and handmade Portuguese tiles.

 

Architectural light fittings from local and international designers throughout include the CTO array twin wall light, Gras 214 wall lamp, Ilanel stitched leather pendant, Articolo float and Indi wall sconces and Naomi Paul cave wall lights. A local blacksmith was commissioned to forge the turned pot rail, library ladder, ensuite mirrors, curtain rods, rings and finials. 

 

The project embodies sophisticated small space living in a thoroughly modern way.

Next project:

Hordern House