A timeless interpretation of tailored East Coast Hamptons style in a unique Australian waterfront setting. Hardwood floors, bespoke joinery and custom upholstery combine in elegant, understated luxury.

A considered palette of textured neutrals and nautically inspired stripes, natural timbers and wicker compliment the client’s own collection of vintage carpets.  

Point Piper

Presented with a blank slate, the client brief was to furnish and finish the project’s interiors to deliver a comfortable, elegant family home. 

 

Inspired by East Coast Hamptons style and the site’s unique Australian waterfront setting, the concept was to furnish and decorate the interiors in a sympathetic aesthetic, maximising comfort and bespoke, understated luxury. 

 

Existing carpet was removed with floor boards laid, stained and polished throughout. Bespoke joinery was designed to integrate storage and compliment key furniture pieces including banquet seating, study desks and shelving, fireplaces and a stair landing mud room. Timber cladding was strategically integrated throughout select joinery and ceilings to add texture and interest to the existing architecture. 

 

Scope included bespoke joinery, decorative and task lighting, furniture, soft furnishings, window treatments, bedding, accessories and decorative landscaping. Also reconfiguring the lower level to create an additional bedroom, bathroom and rumpus area for visiting family and friends with added functionality and storage without compromising spatial flow or natural light. This was achieved through the use of opaque glass pocket sliding doors and generous connecting corridors. 

 

An existing window was converted to a door to create a common access point to the lower level balcony and rockpool area below. Outdoor fabrics were utilised for upholstery and window treatments on the lower rumpus level for easy maintenance and long-term durability.

 

A considered palette of textured neutrals and nautically inspired stripes, natural timbers and wicker compliment the client’s own collection of vintage carpets. 

 

Spatial planning and furniture placement were integral to the overall success of the design. An entry space, media zone, formal sitting area, dining room and kitchen were carved out of the open plan first floor through the placement of furniture and area rugs. 

 

Practical design solutions were inherent to the project such as a mud room created in the lower level stair landing and banquet storage for water sports equipment, reef shoes and sun hats adjacent to the newly created rock pool direct access. 

 

An edited curation of custom furniture and bespoke, made to measure soft furnishings imbue this project with a unique, tailored interior reflective of its exceptional waterfront setting and clients’ classic style. 

Next project:

Mosman