A classic Federation Bungalow on Sydney’s Northshore was sensitively reconfigured and refreshed for elegant living and entertaining. 

Cross flow ventilation was enhanced with the restructure of walls and spatial planning and the timeless interior palette of quality materials will ensure the new design is relevant for many years to come. 

Mosman

The client brief to open up the dark, crowded living, dining and kitchen spaces of this original Federation Bungalow on Sydney’s Northshore was approached with a key objective to maximise natural light and the indoor-outdoor flow. 

 

A complete front and rear garden design was integral to the interior renovation as the back of the house was opened with classic timber framed French doors to a newly paved entertaining terrace and green space. Views to the landscaping were framed and expanded through deep, joinery clad door jambs.

 

The kitchen was compressed to one side of the existing footprint to allow for a more formal dining space and open plan living area connecting to the rear garden. The original laundry and bathroom were reconfigured for better flow. Floor to ceiling joinery was key in maximising the existing spaces and potential storage.

 

A clean, classic palette of solid timber floors, gloss white laminate joinery, Carrara marble and Bisazza mosaics delivers an elegant and timeless interior. 

Beams were added to the existing sloped ceiling to give a sense of architectural detailing, elevation and light. Symmetry was achieved by replacing the original rear door and windows with three sets of timber framed French doors and continuous floor length curtains and tracks. Deep door jambs were framed with floor to ceiling bookcases, maximising storage and decorative detailing.

 

A new landscape design for the front and rear gardens has created complete indoor-outdoor living and entertaining. 

Next project:

Horden House