1/50 Bayswater Road

Rushcutters Bay NSW 2011

T 02 9363 4318

E hello@studiokate.com.au

An elegant example of light versus space, this original Art Deco apartment combines custom joinery and a layered palette of white materials, transforming dark, cramped spaces into chic, city living.

A modest budget informed the brief for clever storage solutions and a timeless interior.   

Darling Point

The client brief was a considered approach to an original Art Deco apartment renovation. Practical storage was key, as was maximising the available natural light. 

A concept was created to open up the kitchen to the living and dining areas whilst retaining a nib wall to conceal key cooking activities. A palette of white materials such as subway tiles with dark grout, pressed metal panels painted wall colour and honed Carrara marble were chosen to exploit the increased light and create a timeless palette. Original floor boards were exposed and restored and the 3m ceiling height maximised with bookcases fitted above door height. Mirrors to the living and dining room walls create additional volume and light. 

An unused semi-enclosed balcony at the rear of the apartment was converted into a beautiful sunroom / study with full height timber sash windows to match the original style, timber parquetry flooring and a smooth set render to the exposed brick walls. 

Clever bathroom updates worked with the existing layout, floor and wall tiles, adding new fittings and a high impact marble vanity consistent with the kitchen island. A modest budget of $60k covered all structural works, finishes, fixtures and fittings. 

Respecting the heritage of the original building, this renovation focused on updating the apartment interiors to reflect contemporary living whilst celebrating the legacy of its past. Original timber windows and floors were retained and restored, ceiling heights celebrated and utilised for integrated storage and natural light maximised.

Cross flow ventilation was enhanced with the restructure of walls and spatial planning (no air conditioning was needed or added) and a timeless palette of quality materials will ensure the design is relevant for many years to come. 

Considered joinery was a key element in maximising space and good living. An overarching principle of a place for everything and everything in its place led to customised storage for appliances, luggage, shoes, wine, books, coats, work manuals and an extensive collection of magazines. High gloss Polar laminate blends seamlessly with ¼ strength Dulux Lexicon walls and ceilings to effect designer detailing on an economy budget. 

Next project:

Buckhurst